Dôležité pripomienky na začiatok 🙂

1. Na múke záleží. Neverila som, že až tak, ale s Babičkinou tortovou múkou sú tieto sušienky, jemné, krehké, a s cestom sa robilo naozaj excelentne 🙂

2. Linecké cesto zväčša obsahuje vanilínový alebo vanilkový cukor. Ja som ho úplne vynechala a nahradila väčším množstvom citrónovej kôry.

3. Maslo alebo Hera? Vo väčšine receptov som si zvykla používať čerstvé maslo, poprípade ghee maslo. Čerstvé maslo má predsa špecifickú chuť aj vôňu, ktorá robí zázraky 🙂

4. Cesto je dobré nechať „oddýchnuť“ v chladničke aspoň 24 hodín, tým že som použila maslo je dobre ho vybrať asi hodinu a pol pred tým, ako pôjdete vykrajovať a piecť. Trochu zmäkne, a jednoduchšie sa rozvaľká.

 

Samotný postup:

  1. všetky ingrediencie si vopred pripravíme, vajíčka by mali byť izbovej teploty.
  2. Vo väčšej miske zmiešame, a miesime pokiaľ nám nevznikne hladké, jednoliate cesto.
  3. Dáme do igelitového vrecka, a necháme aspoň 24 hodím odstáť v chladničke.
  4. Cesto si vopred vyberieme aby zmäklo, a následne po menších častiach rozvaľkáme. Hrúbka cesta je cca 0,3 – 0,5 cm.
  5. Vykrajujeme požadované tvary, ktoré dávame na plech s papierom na pečenie.
  6. Pečieme v teplovzdušnej rúre cca 9 minút pri 200°C
  7. Necháme dobre vychladnúť a následne zdobíme, plníme a cukrujeme 🙂 Používame na zliepanie jahodový alebo iný kyslejší džem, roztopenú čokoládu, práškový cukor.

Finálne sušienky nájdete v ďalšom článku tu 🙂