Zúfalstvo z otázky „Čo idem variť?“ pozná asi každý. Tak som to vyriešila tým, že som vbehla do obchodu štýlom „uvidím čo mi napadne“.  Ako prvý po ruke som mala LIDL. Ihneď ako som zbadala čerstvého lososa v chladiacich boxoch, o dnešnom recepte som bola rozhodnutá. Vybrala som dva menšie kúsky – pre každého jedna porcia. Vzala som mrazenú brokolicu – práve túto z LIDL mám rada, pretože sú to menšie kúsky. Nie tie veľké, neohrabané, nie príliš chutne pôsobiace kusy od iných značiek. Ďalej to bola smotana na šľahanie. Prečo na šľahanie a nie na varenie? Má trochu inú chuť, akoby jemnejšiu, krémovejšiu konzistenciu a radšej z nej robím omáčky 🙂  Pôvodný zámer s omáčkou bol nivová klasika, ale keď som zbadala gorgonzolu, bolo rozhodnuté. Gorgonzola patrí k výraznejším talianskym syrom, s typickou arómou a so zeleno-modrou plesňou. Úplne jednoduchú omáčku dokáže urobiť omnoho špeciálnejšou 🙂

Príprava už nebola komplikovaná.

  1. Ako prvé som si dala udusiť brokolicu. Pri tomto kroku mám výhodu keďže máme špeci mikrovlnnú rúru ktorá v podstate spraví a nastaví všetko sama 🙂 Takže som brokolicu len vložila do naparovacej nádobky, do spodnej časti som dala teplú vodu so zeleninovým vývarom od nutrifoodu a spustila program parenia 🙂
  2. Do menšieho hrnca som vyliala smotanu, na menšie kocky som nalámala gorgonzolu a pomaly ju rozpúšťala v smotane. Táto zmes sa musí dobre spojiť a prevariť, aby zostala v tej správnej konzistencii.
  3. Očistila som lososa, oškrabala šupiny a z oboch strán ho poriadne posypala čiernym korením. Medzitým som si dala na panvici rozpúšťať maslo. Na masle som lososa opekala z každej strany (nie len zhora a zdola!), až pokým nebol správne prepečený. Tým, že som použila viac korenia miestami vyzeral akoby prihorel… Ale našťastie len vyzeral 🙂
  4. Následne som všetko už len naservírovala na taniere a podávala svojmu ňufi-mu 🙂 Gorgonzolová omáčka patrí k redším, takže som ju dala do menších sklenených misiek a poslúžila nám ako dip na brokolicu či lososa. Samozrejme, lososa či zeleninu s ňou môžme kľudne aj preliať.

 

Menšia rada na záver. Sme síce ešte na diéte, ale pokiaľ Vy môžte, dajte si k tejto večeri aj biele víno – ja by som vybrala Muškát žltý od Ostrožoviča.

Dúfam že Vám bude chutiť aspoň tak ako nám. 🙂