Vianočný likér – Jack, Captain Jack Christmas
Ako už každoročne sme pripravovali náš povestný vajcový likér. Stal sa takou našou malou spoločnou tradíciou. Každoročne je ho toľko, že si nie som úplne istá základným receptom – s menším počtom surovín.
Naša dávka – cca 4,5 litra. V recepte je však uvedená klasická jedna dávka – asi jedna väčšia fľaša s ochutnávkami počas prípravy 🙂
Postup je nasledovný:
- Oddelíme si žĺtka a bielka z vajíčok odložíme k inému receptu (poprípade kúpime už oddelené žĺtka, predávajú ich napríklad v Metre).
- Žĺtka dáme do väčšej misky, kde k nim pridáme práškový cukor a ručným mixérom miešame pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí, a nevznikne až „žĺtková pena“
- Následne pridáme kondenzované sladené mlieko – Salko
- Posledným krokom je pomalé primiešanie alkoholu – ja používam whisky Jack Daniels v kombinácií s rumom Captain Morgan.
- Celú zmes necháme v miske stáť aby sadla pena z mixovania, a následne plníme do fliaš 🙂
Alkohol môžte použiť rôzny – od vodky až po klasický tuzemák. Raz som tento likér robila dokonca s Jack Daniels Honey – ale mam pocit, že už bol príliš sladký.
Ďalšou tajnou ingredienciou je pridanie mletej škorice – podľa chuti, myslím, že k Vianociam škorica tak nejak patrí 🙂 Každý si ho môže dochutiť po svojom – koreninami, alebo použitím karamelového či čokoládového salka.
Pokiaľ by sa Vám zdal likér prisilný, priamo v pohári si ho môžte zriediť mliekom 🙂