Ako už každoročne sme pripravovali náš povestný vajcový likér. Stal sa takou našou malou spoločnou tradíciou. Každoročne je ho toľko, že si nie som úplne istá základným receptom – s menším počtom surovín.

Naša dávka – cca 4,5 litra. V recepte je však uvedená klasická jedna dávka – asi jedna väčšia fľaša s ochutnávkami počas prípravy 🙂

Postup je nasledovný:

  1. Oddelíme si žĺtka a bielka z vajíčok odložíme k inému receptu (poprípade kúpime už oddelené žĺtka, predávajú ich napríklad v Metre).
  2. Žĺtka dáme do väčšej misky, kde k nim pridáme práškový cukor a ručným mixérom miešame pokiaľ sa cukor úplne nerozpustí, a nevznikne až „žĺtková pena“
  3. Následne pridáme kondenzované sladené mlieko – Salko
  4. Posledným krokom je pomalé primiešanie alkoholu – ja používam whisky Jack Daniels v kombinácií s rumom Captain Morgan.
  5. Celú zmes necháme v miske stáť aby sadla pena z mixovania, a následne plníme do fliaš 🙂

Alkohol môžte použiť rôzny – od vodky až po klasický tuzemák. Raz som tento likér robila dokonca s Jack Daniels Honey – ale mam pocit, že už bol príliš sladký.

Ďalšou tajnou ingredienciou je pridanie mletej škorice – podľa chuti, myslím, že k Vianociam škorica tak nejak patrí 🙂 Každý si ho môže dochutiť po svojom – koreninami, alebo použitím karamelového či čokoládového salka.

Pokiaľ by sa Vám zdal likér prisilný, priamo v pohári si ho môžte zriediť mliekom 🙂