Lavaš (armén. Լավաշ), niekedy tiež arménsky lavaš, je nekysnutý chlieb. Ide o tradičný pokrm arménskej kuchyne, základ mnohých jedál. Rozhodli sme sa Vám predstaviť pár našich výmyslov s lavašom z jednej Košickej pekárne.

 

 

Ahojte 🙂

Pred časom sa nám ozval istý Michal. Vyrušil nás v najlepšom čase keď sme vymýšľali, čo nové by sme mali ochutnať, pripraviť, vymyslieť. Vraj má pre nás zdravšiu alternatívu chleba – Arménsky chlieb Lavaš.

Slovo dalo slovo, s Michalom sme sa dali do reči a on nám „chlebíky“ aj poslal. Prešli dlhú cestu až z Košíc k nám do Bratislavy, a my sme sa už s nimi popasovali.

Najskôr by sme mali predstaviť, čo Lavaš vlastne je.

Lavaš (armén. Լավաշ), niekedy tiež arménsky lavaš, je nekysnutý chlieb. Ide o tradičný pokrm arménskej kuchyne, základ mnohých jedál. Je populárny aj vo východnom Stredomorí, v Iráne a na Kaukaze.

V Arménsku už mnoho storočí po jesennom zbere obilia pečú lavaš na stenách rozpálenej hlinenej pece, ktorá sa nazýva tandúr (arménsky tonir), a ktorá je zapustená do zeme. Placky upečené vo veľkom množstve potom udržujú v suchu a pred konzumáciou zvlhčia vodou.

Lavaš sa vyrába z pšeničnej múky a vody, niekedy sa pridáva soľ či olej. Je podobný indickému chlebu čapátí, lavaš je však väčší a tenší. Vďaka svojej pružnosti umožňuje zabaliť mäso, maslo, zemiaky, vajcia, strúhaný syr s čerstvú zeleninu, alebo aj sladké potraviny.

Komisia UNESCO roku 2014 zapísala lavaš na zoznam majstrovských diel ústneho a nehmotného dedičstva ľudstva.

 

Takže. Lavaš prišiel. Klasický pšeničný, špenátový, a špaldový. Nevedeli sme čo od tohto chleba čakať, a boli sme veľmi milo prekvapení. Je jemný, chutný, vhodný snáď na akúkoľvek úpravu od sladkého po slané pokrmy, či už na studenú alebo teplú kuchyňu, ako hlavné jedlo, príloha, či základ raňajok.

Skúsili sme teda vytvoriť dačo zaujímavé.

Ako prvú sme urobili „Pizzu“ na lavaši 🙂

Ingrediencie:

  • pšeničný lavaš
  • paradajkový základ na pizzu
  • pesto – medvedí cesnak
  • kuracia šunka
  • tvrdý syr – ementaler
  • kapia
  • olivový olej na potretie okrajov

Postup bol jednoduchý. Rozložili sme si lavaš a na polovicu sme natreli paradajkový základ. Preložili sme lavaš na polovicu a znova natreli – pestom z medvedím cesnakom. Navrstvili sme šunku, syr a kápiu nakrájanú na menšie pásiky. Na záver sme dali piecť na cca 200°C asi na 15 minút.

 

Ďalší bol dezertík – Lavašová rolka s vanilkovým krémom a kiwi.

Ingrediencie:

Postup – Jogurt si vymiešame s karamelovým cukrom a necháme chvíľku rozpustiť (len na čas kým si očistíme kiwi). Očistíme si kiwi, a nakrájame ich na plátky. Rozložíme si lavaš a natrieme jogurtovou zmesou. Porozkladáme kiwi a opatrne zrolujeme. Nakrájame a podávame ihneď.

Ja som urobila chybu, a podarilo sa mi rolku pomerne dosť potrhať takže PRO TIP – dajte si radšej dve vrstvy lavašu – je menšia šanca, že ho jogurt rozmočí, a bude sa vám ľahšie rolovať.

 

Desiata či raňajky – Rolka s omeletou – u mňa jednoznačný víťaz.

Ingrediencie :

  • lavaš
  • vajíčka
  • mlieko
  • smotanová nátierka
  • kuracia šunka
  • plátkový syr – Leerdamer
  • kapia
  • korenie a soľ

Základom je vajíčková omeleta – rozmiešala som si štyri veľké vajíčka s troškou mlieka, soľou a korením a urobila omeletu na masle. Rozložila som si lavaš, natrela ho smotanovou nátierkou, poukladala šunku, syr, kapiu a následne aj vajíčkovú omeletu. Zrolovala som chlebík a nakrájala na menšie kúsky. Chute sme si doplnili ďalšou zeleninou a zdravé pomerne rýchle raňajky na doma či do práce boli hotové 🙂

 

Lososové jednohubky.

U nás boli večerou, ale boli by dobrým pohostením pre návštevu, alternatívou desiaty do práce alebo raňajkami. Ja som použila dva odlišné typy nátierky, čo možno nie každému vyhovuje, tu je potrebné experimentovať.

Ingrediencie:

Postup ako pri ostatných rolkách 🙂 Rozložiť lavaš, polovicu natrieť prvou nátierkou, preložiť. Natrieť druhou nátierkou, navrstviť lososa a zrolovať 🙂 rozdiel je v tom že je nakrájaný na asi 1-2 cm kúsky. Pokiaľ človek príde na to ako ich úhľadne nakrájať príde až ku koncu rolky –  nabudúce mi to snáď vyjde lepšie 🙂

 

Takto dopadlo naše skúšanie. Myslím, že hovorím za oboch, že Lavaš je úžasný, kreatívny, dá sa z neho vymyslieť nespočetné množstvo zaujímavých a zdravých jedál.

V prípade záujmu majú aj e-shop – tu.

Michalovi a celému ich kolektívu do Košickej pekárne Lavaš veľmi pekne ďakujeme a čoskoro sa ozveme s objednávkou 🙂